Stránky

Přihlašte se ke sledování

pátek 5. září 2008

Smažený srnčí řízek s brusinkovým rizotem

Tchýně dostala od kamarádky doktorky divočinu (moc děkujeme). Po prohledání kuchařek jsme našel na internetu recept na labuznik.com, který jsme zkusili a je naprosto úžasný! Jen si pamatujte, že je naprosto nutné postupovat přesně podle receptu.

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 70 minut

Ingredience:
na osobu asi 860 kcal, 3595 kJ, 35 g bílkovin, 48 g tuků, 69 g sacharidů

na rizoto:
70 g másla,
1 nadrobno pokrájená šalotka (Chvíli jsme hledali, co to je šalotka, ale brzy se podařilo díky panu Googlovi zjistit, že to není mrkev, nýbrž cibulka. Netušíme jaká, takže jsme prostě vzali cibuli.),
200 g kulatozrnné rýže (prostě nějaká rýže, kdo by koukal na tvar, hlavně aby v ní nebylo moc kamínků),
400 ml slepičího vývaru (ten jsme neměli, prý se místo toho používá podravka, což jsem nakonec sám, rád, musel akceptovat),
100 ml bílého vína (po probrání našeho vinného sklípku vedle sporáku jsem zjistil, že máme jen červené. Ale zato jsme použili Cabernet Sauvignon - jen rýže tak získala velmi zvláštní barvu...),
sůl,
pepř,
40 g čerstvě nastrouhaného parmazánu (dlouho jsem nemohl najít tento sýr, takže jsem vzal něco, co se tomu nejvíce podobalo, ať už to bylo cokoli),
100 g okapaných brusinek (kompot),
1 lžíce posekané petrželky,
chilli,


na řízky:
4 plátky srnčího masa (z kýty, po 100 g),
100 g bílé veky, bez kůrky, pokrájené na kostky (Zprvu jsme nechápali proč, ale pak z receptu vysvitlo, že kvůli umletí na strouhanku. No, my použili prostě strouhanku.),
2 vejce,
1 lžíce šlehačky,
sůl,
pepř,
600 g mouky,
po 1 lžíci posekaného tymiánu, rozmarýnu a majoránky (Myšleno jistě čerstvé, ale prakticky jsme vyzkoušeli, že to jde i s kořením, co máte pár let v kredenci a nikdy ho nepoužívate),
120 g řepkového oleje (Prostě olej na smažení, jaképak s tím štráchy...)

Příprava:
1. Rozehřejeme 1 lžíci másla a opečeme na něm šalotku. Přidáme rýži a zesklovatíme (miluju tyhle termíny - hned od začátku netušíte co s tím. Asi prohodit oknem). Přilijeme . 200 ml vývaru a víno, rýži osolíme a opepříme. Pod poklicí vaříme asi 8 min., pak stáhneme z plotny a necháme ještě asi 8 min.(všimněte si, že recept stojí na magických osmičkách!) stát na okra­ji sporáku. Rýži poté naneseme na plech a necháme vychladnout.

2. Zbylý vývar uvedeme do varu, přidáme vychladlou rýži a necháme krátce přejít varem. Vmícháme zbylé máslo a parmazán.

3. Srnčí plátky omyjeme, osušíme a naklepeme (Pokud je třeba maso odblanit, je dobré to udělat před rozklepáním. Teď už to víme...). Kostky veky na jemno rozemeleme. Vejce rozšle­háme se šlehačkou (použít k obalování místo mléka šlehačku je vůbec vynikající nápad!).

4. Srnčí plátky osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Strouhanku promícháme s posekanými bylinkami. Maso obalíme nejprve v rozšlehaných vejcích, poté ve strouhance.

5. V pánvi rozehřejeme řepkový olej. Řízky na něm smažíme z obou stran asi 8 min. dozlatova. Ještě jednou osolíme.

6. Krátce před podáváním vmícháme do rizota okapané brusinky a posekanou petrželku. Osolíme a okořeníme mletým chilli.

7. Rizoto upravíme na talíře, navrch uložíme řízky a ozdobíme petrželkou (kombinace vína, parmazánu a brusinek je zcela vynikající!).


Tip: Bobule jalovce rozmačkáme s trochou čer­veného vína. Touto pastou pak můžeme potřít před tepelnou úpravou srnčí maso. (Což jsme nepochopili, jestli tím potřít obalené maso či co... Nebo je to alternativa? Ale stejně se jalovec v Praze nedá sehnat...)

Autorem receptu je pepicek

Vzhledem k tomu, že jsme dostali dva druhy masa - srnčí a z divočáka - a netušili, které je které, je velmi pravděpodobné, že je tento recept skvělý i pro maso z kance.